Is een sim only abonnement goedkoper dat een telefoon abonnement met toestel?

Telefoon abonnement met toestel

Ben je toe aan een nieuwe mobiele telefoon? Dat is een aankoop die je vaak maar eens per 3-5 jaar doet. Daarom doe je er goed aan om je goed te oriënteren. De prijzen op de markt kunnen flink verschillen. Zo zijn Mobiel.nl en Belsimpel.nl relatief goedkope aanbieders, en is MediaMarkt bijvoorbeeld gemiddeld duurder op het gebied van telefonie.

Vooral de keuze voor een los toestel of een telefoon met abonnement is soms moeilijk. Wat is goedkoper? In deze blog zetten we alles voor je op een rij.

Telefoon kopen met of zonder abonnement?

Een telefoon abonnement inclusief ‘gratis’ toestel klinkt verleidelijk. Je betaalt niets eenmalig een flinke klap geld maar betaalt maandelijks je ‘schuld’ af. Dat lees je goed, in principe ga je een schuld aan bij de aanbieder. Daarom wordt een telefoon abonnement tegenwoordig ook gezien als een ‘lening’ en daarmee geregistreerd bij het BKR. Het aanbieden van een ‘gratis’ toestel mag niet meer, heeft de overheid bepaald.

Toch blijft het abonnement verleidelijk, ook met een BKR-registratie. Eenmalig ben je weinig geld kwijt. Een tipje van de sluier: pas op. Over een periode van 24 maanden ben met een telefoon abonnement + toestel vaak duurder uit dan bij een los toestel + sim only.

Het verschil is echter steeds kleiner geworden. Daarom zetten wij de voor- en nadelen voor je op een rij.

Lees ook: Wat is het verschil tussen sim only en een telefoon abonnement met toestel?

Mobiel telefoon abonnement met toestel

Veel consumenten kiezen voor een abonnement met daarbij een smartphone inbegrepen in de deal. Het meest genoemde voordeel van zo’n type abonnement is dat je het geld niet in één keer hoeft te betalen. Hierbij weet je dus dat je de telefoon wel betaald, maar in een ‘uitgestelde’ periode van 24 maanden. De abonnementskosten dus.

Dit kan interessant zijn wanneer je niet veel spaargeld hebt. Hoeveel je daadwerkelijk moet afrekenen is afhankelijk van de mobiele telefoon die je kiest. De nieuwe Apple iPhone vraagt een grotere eenmalige investering dan een Huawei toestel.

Onderzoek Consumentenbond

Volgens onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat je duurder uit bent met een telefoon abonnement inclusief toestel dan een sim only met los toestel. Vaak tot wel 100 euro. Zij vergeleken hierbij:

  • Smartphones bij een abonnement
  • Losse smartphone prijzen
  • Sim only prijzen

Dus: vaak ben je goedkoper uit door eenmalig iets meer neer te leggen voor je toestel. Daarnaast sluit je dan een goedkoop sim only abonnement af. Toch raden wij je aan altijd de prijzen van beide opties te vergelijken.

De verschillen kunnen ook per toestel flink uiteenlopen. Ook kunnen tijdelijke aanbiedingen deze conclusie onjuist maken. Soms is een telefoon abonnement inclusief toestel in de aanbieding goedkoper.

Maak dan ook een zorgvuldige vergelijking voordat je tot koop overgaat!

Bellen

Losse smartphone kopen met sim-only

Zoals gezegd is het vaak goedkoper om een los toestel te kopen. Om daarnaast een sim only abonnement af te sluiten. Het grootste voordeel van deze methode is dat je geen maandelijks kosten hebt voor afbetaling van je telefoon.

Je telefoon is direct geheel in jouw bezit. Zo behoud je ook meer vrijheid. Wil je van toestel switchen, dan kun je je toestel direct weer doorverkopen. Anders zit je vast aan een tweejarig telefoon abonnement. Je moet dan eerst wachten totdat dit contract afloopt.

Een tweede voordeel is dat je bij een sim only abonnement geen registratie bij het BKR krijgt. Bij een telefoon abonnement + toestel is dit wel het geval omdat je een ‘lening’ aangaat. Een BKR-registratie kan erg vervelend uitpakken, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek. De maximale hypotheek kan zomaar duizenden euro’s lager uitvallen.

Zie ook: Telefoonkrediet gaat in op 1 mei, dit is alles wat je moet weten als consument.

BKR registratie
Per 1 mei 2017 is een telefoon abonnement + toestel een ‘koop op afbetaling’.

Vergelijken loont

Kies je voor optie 1 of optie 2? Wij raden je aan een excel-bestand aan te maken waarin je beide opties eens op een rij zet voor je gewenste telefon. Reken uit wat beide opties kosten over een periode van 24 maanden. Zo zi je in één oogopslag wat de goedkoopste optie is. Stel hierbij jezelf de volgende vragen:

  • Heb je een nieuw toestel nodig? Of kun je nog door met je huidige toestel en is een sim only voldoende?
  • Wil ik de nieuwste iPhone of is een ouder model ook goed?
  • Wil je een nieuw toestel, of vind je een tweedehands toestel ook goed als het toestel in orde is? (“Refurbished”).
  • Heeft een BKR-registratie gevolgen voor mij, of kan ik deze registratie dragen?

Daarnaast kun je ook de kosten van je sim only abonnement natuurlijk beperken. Stel hiervoor jezelf de volgende vragen:

  • Hoeveel belminuten en data heb ik nodig?
  • Verbruik je zeer veel: is het goedkoper om een onbeperkt bellen- of internet bundel te kopen?
  • Heb je vast internet van KPN, Tele2 of Ziggo? Kijk dan eens naar de combivoordeel die je krijgt bij een mobiel abonnement. Dit scheelt vaak 5 euro per maand.
iPhone
Een iPhone is een stuk duurder dan een Huawei. Dat voel je in de maandelijkse kosten!

Conclusie: wat is goedkoper?

Concluderend kunnen we stellen dat het kopen van een los toestel met daarnaast een sim only abonnement vaak de goedkoopste optie is.

Het biedt ook de meeste voordelen: zo krijg je geen BKR-registratie en hoef je niet maandelijks de telefoon met rente af te betalen. Dit geeft meer vrijheid.

Toch kan het interessant zijn om een telefoon abonnement met toestel te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je niet even 750-1000 euro hebt liggen voor een iPhone. Of wanneer je een interessante combinatiedeal krijgt.

Een uitgebreide vergelijking is dan ook aan te raden. Begin eens bij het vergelijken van losse toestelprijzen in combinatie met een sim only. Vergelijk hier alle sim only’s van dit moment.

Enkele foto’s komen van Unsplash.