Tele2 gaat een bedrag van 125 miljoen euro lenen van de Europese Investeringsbank om het 4G netwerk in Nederland en in Zweden uit te kunnen breiden, zo heeft de provider laten weten. Met het geld zal het 4G netwerk verder worden uitgerold en de dekking ervan worden vergroot en verdicht. Hierdoor hoopt Tele2 de concurrentie aan te kunnen gaan op de Nederlandse telecommarkt.

EU hoopt zo concurrentie te stimuleren

Dat is meteen ook de reden dat Tele2 deze lening kon krijgen. De Europese Unie vindt het erg belangrijk dat er in alle economische sectoren, dus ook in de telecombranche, ruime concurrentie mogelijk is. Daarom worden door de Europese Investeringsbank, dat een onderdeel is van de EU, kredieten verstrekt aan bedrijven die aan die doelstelling een bijdrage kunnen leveren.

Daarnaast is een andere doelstelling van de EU dat in 2020 alle inwoners van Europa toegang moeten hebben tot een breedband internetverbinding met een minimale snelheid van 30 megabits per seconde. Het 4G netwerk van tele2 moet die snelheid kunnen behalen. Op die manier draagt de provider dus ook zijn steentje bij aan het bereiken van die doelstelling van Europa. Tele2 heeft de lening gekregen tegen gunstige voorwaarden, maar over de exacte inhoud van die voorwaarden wil men geen mededelingen doen.

4G netwerk in eigen beheer

Tele2 is een nieuwkomer op de markt voor mobiele telefonie in Nederland en heeft alleen een 4G netwerk. Met de lening van Europa kan de provider nu tot 2018 verder investeren in de kwaliteit van dat netwerk. Dus denk je er over om binnenkort een sim only abonnement met smartphone af te sluiten? Dan weet je nu in elk geval dat ook nieuwkomer Tele2 garant staat voor een 4G netwerk met toekomst.

Verliezen door afschrijving

Tele2 heeft in het derde kwartaal van 2016 echter wel een forse afschrijving moeten doen op de Nederlandse activiteiten. Het gaat om een totaalbedrag van ongeveer 252 miljoen euro. Deze afschrijving moest verplicht in de cijfers van het derde kwartaal worden meegenomen. Het gevolg is dat de telecomfirma een totaal verlies van 237 miljoen euro moet slikken. Vorig jaar werd in het derde kwartaal juist nog een winst van 40 miljoen euro geboekt. Alleen in Nederland komt het kwartaalverlies uit op 18 miljoen euro, tegen een verlies van 9 miljoen in 2015.

Als reden voor de afschrijving geeft Tele2 aan dat het ‘een herbeoordeling van de toekomstige kasstromen’ heeft moeten maken. Dat betekent met andere woorden dat men de verwachtingen over de winst die men de komende jaren in Nederland meende te kunnen behalen, naar beneden heeft bijgesteld. Verdere details over de totstandkoming van de afschrijving en de exacte verwachtingen voor de komende jaren geeft het bedrijf op dit moment niet.

Nederland

De Nederlandse markt is erg belangrijk voor Tele2. Alleen in thuisland Zweden verdient het bedrijf nog meer. In totaal is het Nederlandse onderdeel goed voor 20% van de totale omzet. De laatste jaren heeft Tele2 in Nederland stevig aan de weg getimmerd en onder andere flink geïnvesteerd in een eigen 4G netwerk. Het aantal gebruikers hiervan voldoet vooralsnog echter niet aan de verwachtingen. Concurrenten als KPN, T-Mobile en Vodafone scoren fors beter.

Dankzij een grote wervingsactie heeft Tele2 er dit jaar wel al bijna 60.000 mobiele klanten en 4.000 breedbandklanten bijgekregen. Hierdoor heeft het bedrijf nu bijna een miljoen mobiele klanten. De totale omzet van eindgebruikers in Nederland is daardoor wél met 15% gegroeid. Ook de totale omzet wereldwijd groeide met 3% tot ongeveer 720 miljoen euro.