Sinds 2007 zijn de roamingtarieven binnen Europa elk jaar verlaagd, maar het Europees Parlement wilt deze tarieven volledig afschaffen. Volgens het Europees Parlement moet je in andere Europese landen hetzelfde betalen als voor je verbruik in eigen land. Om dit te bewerkstelligen worden in 2017 de roamingkosten van providers richting hun klanten al afgeschaft. Echter zijn de groothandelstarieven (nog) niet getackeld. Hierdoor kunnen de providers elkaar alsnog om vergoedingen vragen voor het gebruikmaken van hun netwerk. Zo is er een kans dat de klant indirect alsnog de kosten betaalt.
Voorstel van het Europees parlement
Het Europees Parlement kwam 29 november 2016 tot een nieuw voorstel. In dit voorstel mogen providers elkaar maximaal 4 euro per gebruikte GB rekenen. Echter moet dit tarief elk jaar zakken waardoor de prijs in 2021 tot 1 euro per gebruikte GB zakt. Eerder bereikten vertegenwoordigers van de Europese landen een ander akkoord. In dit akkoord is aangegeven dat providers onderling maximaal 10 euro per gebruikte GB mogen rekenen. De meerderheid van de lidstaten ondersteunde dit voorstel, maar diverse landen wilden nog lagere tarieven. Het voorstel van het Europees Parlement wordt binnenkort door de EU-ministers besproken. Waarschijnlijk gaat er flink onderhandeld worden.
Amibiteus
De Europese Commissie heeft al eens een voorstel gedaan, maar was volgens vele leden niet ambitieus genoeg. In het originele plan zakten de kosten voor telefoongesprekken naar 4 cent per minuut, maar in het nieuwe voorstel wordt 3 cent per minuut voorgesteld. De roamingtarieven voor sms’en moet volgens het Europees Parlement zakken naar 1 cent per bericht. Nu is echter de vraag of er een akkoord wordt bereikt op het voorstel. De kans lijkt klein, omdat vooral providers in Zuid-Europa hier niet op zitten te wachten. Tot op heden verdienen zij flink aan roamende vakantiegangers.
Roaming afgeschaft
Providers mogen vanaf 15 juni 2017 geen roamingkosten vragen. Dit betekent dat je straks overal in Europa kunt internetten, bellen en sms’en voor het tarief welke je thuis betaalt. Echter zijn er restricties. Zo kun je niet in het buitenland een goedkoper abonnement afsluiten om in je thuisland te gebruiken. Er is namelijk een fair use policy. Op basis van deze policy moet je regelmatig in het land van je provider actief zijn. Waarschijnlijk komt dit neer op eens in de 60 dagen. Natuurlijk kun je ook hoge kosten voorkomen door sim only abonnementen te vergelijken.
Fair use policy
Vooruitlopend op de afschaffing van de roamingkosten in 2017, heeft de Europese Commissie een fair use policy gepubliceerd om misbruik tegen te gaan. In het beleid is opgenomen dat gebruikers maximaal dertig dagen achtereen gebruik kunnen maken van mobiele services, zonder aanvullende kosten. Met de fair use policy, die opgenomen is in een ontwerpverordening, beoogt de Commissie de overgang naar gratis roaming op 15 juni 2017 goed te laten verlopen.
De Europese Commissie erkent wel dat er kans bestaat op misbruik bij de afschaffing van roamingkosten. Zo zou een gebruiker een simkaart kunnen kopen in een land met lagere abonnementskosten, om deze vervolgens onbeperkt thuis te gebruiken. De Commissie heeft daarom diverse regels opgesteld om dit soort misbruik tegen te gaan. Ook kan een provider zelf aanvullende eisen stellen bij bijvoorbeeld prepaidkaarten, door roamingvrije services alleen beschikbaar te maken bij een minimaal gebruik. Ook zou de Commissie graag maximale tarieven invoeren bij de overschrijding van de roamingvrije bundel. In het voorstel liggen de limieten op 5 eurocent per minuut, 1 cent per sms en 0,85 cent per MB. Deze tarieven worden nog ter goedkeuring voorgelegd aan de EU-lidstaten en het Europarlement.
Geef je mening
Ben je ook geïnteresseerd in de voorstellen en wil je graag je mening geven? Dat kan via een speciale pagina van de Europese Commissie. Ben je op zoek naar een sim only abonnement en verblijf je vaak in andere EU-landen, dan doe je er goed aan de verschillende mogelijkheden zorgvuldig te bekijken. Zo biedt KPN de Zorgeloos-abonnementen, waarmee in Europa gratis gebruik kan worden gemaakt van de mobiele telefoon binnen de eigen bundel. Houd er echter rekening mee dat deze abonnementen mogelijk iets duurder zijn en de roamingkosten volgend jaar sowieso worden afgeschaft. Dit is dus een belangrijke overweging bij het bepalen van de geschikte contractduur. Wanneer je kiest voor een maandelijks opzegbaar sim only abonnement, ben je tot die tijd altijd flexibel.
Roamingtarieven gaan omlaag
Het is een prettige gedachte; overal in Europa kunnen bellen zonder een fikse rekening aan het einde van de maand. Het Europees Parlement werkt er hard aan hier een realiteit van te maken, maar er is nog een lange weg te gaan. Hoewel de roamingkosten voor de gebruikers vanaf 2017 afgeschaft zijn, is er alsnog de mogelijkheid dat jij deze kosten betalen moet. De roamingkosten tussen de telecomproviders zijn niet afschaft. Echter probeert het Europees Parlement hier een stokje voor te steken.
Vanaf 25 juni 2017 zijn de roamingkosten voor gebruikers afgeschaft. Je betaalt je provider niet meer voor het bellen, sms’en of gebruiken van MB’s in Europese landen. Helaas kun je toch voor de roamingkosten opdraaien. Tussen de telecombedrijven zijn de roamingtarieven niet afgeschaft. Vanuit het buitenland maak je gebruik van het netwerk welke beschikbaar is. Hier maak je kosten voor. Als providers de kosten niet bij jou verhalen kunnen, verhalen zij het bij jouw provider. Je kunt wel raden waar jouw provider het bedrag vandaan haalt; uit jouw portemonnee. Daarom wilt het Europees Parlement de onderlinge roamingkosten flink verlagen.
8,70 per GB
Als de roamingtarieven tussen providers niet verlaagd worden, kunnen providers alsnog zo’n 8,70 euro per GB vragen. Nu hoef jij geen 8,70 euro per GB betalen, maar providers kunnen overwegen deze kosten op te vangen door bijvoorbeeld de abonnementsprijzen te verhogen. Aan het eind van het rit betaal jij alsnog de kosten. Om dit te voorkomen, wilt het Europees Parlement de roamingtarieven tussen providers verlagen. In 2017 zakt het tarief naar 4 euro per GB. In de jaren erop daalt de prijs geleidelijk tot 1 euro per GB in 2012.
Het voorstel is er, maar nu moet er nog een akkoord bereikt worden. Half december neemt de Raad van Ministers het vraagstuk naar de parlementariërs en het Europese Commissie om de zaak te bespreken. In februari dient er beslissing te zijn genomen. Tot dusver zijn de Zuid-Europese lidstaten niet erg blij met de voorstellen. De providers uit deze landen verdienen veel aan roaming dankzij de vele vakantiegangers. Zij zullen hun winst flink zien teruglopen. Tijdens de onderhandelingen met de Raad zal het er hard aan toe gaan. Om hoge kosten te vermijden, vergelijk je alle sim only abonnementen hier.