We hebben het goed in Nederland, zeker wat betreft onze telecomnetwerken. OpenSignal heeft de Nederlandse netwerken recentelijk getest en heeft geconcludeerd dat de beschikbaarheid van 4G in Nederland bovengemiddeld en zelfs uitstekend te noemen is.

De gemiddelde LTE beschikbaarheid in andere landen in Europa en de wereld ligt aanzienlijk lager.

Bekijk hier de resultaten van het onderzoek.

Mobiel breedband

Gebruikers van mobiel internet in Nederland hebben over het algemeen ook goede ervaringen met de netwerken. Dat is niet zo gek, want Nederland behoort momenteel namelijk tot de top 6 landen in de wereld volgens het nieuwe OpalSignal rapport. In Nederland zijn LTE verbindingen ruim beschikbaar en worden er gemiddeld zeer hoge downloadsnelheden behaald. Volgens OpalSignal ligt het beschikbaarheid van 4G in Nederland op zo’n 86% en is de gemiddelde downloadsnelheid ongeveer 38,4 Mbps.

Wat betekenen deze cijfers?

Dit is uitzonderlijk hoog, hoewel als kanttekening kan worden geplaatst dat wij uiteraard in een relatief klein land wonen met een behoorlijke bevolkingsdichtheid in vergelijking met andere landen in de wereld. Hoe dan ook, er zijn genoeg andere landen in bijvoorbeeld Europa met een vergelijkbare bevolkingsdichtheid en grootte, maar alsnog behoort Nederland tot de top 6 landen in de wereld.

T-Mobile spant de kroon

Volgens het rapport van OpenSignal heeft T-Mobile het beste 4G netwerk van Nederland. Dat komt overeen met eerdere onderzoeken van bijvoorbeeld P9 die T-Mobile ook al bekroonde als de providers met het beste 4G netwerk in Nederland. Een sim only abonnement bij T-Mobile is kwalitatief gezien dan ook een uitstekende keuze.

Ook Tele2 en Vodafone laten goede resultaten zien in Nederland, maar T-mobile gaat met afstand aan kop in het klassement. Van de vier grootste providers in Nederland doet KPN het volgens de resultaten het slechtst, notabene de marktleider. In de zes categorieën waarop de 4G netwerken werden getest, wist KPN slechts één maal te winnen. Het KPN netwerk is in vergelijking tot andere landen wel uitstekend te noemen.

Koploper

T-Mobile scoorde in de categorie snelheid het hoogste met download snelheden tot 46,4 Mbps, veel sneller dan bij de andere providers.

KPN en Tele2 eindigden ongeveer gelijk met respectievelijk 38,6 en 36,4 MBps. In Nederland boffen we met de snelheden, want zelfs de laagst gemeten snelheid was nog altijd 13 Mbps sneller dan het wereldwijde gemiddeld dat ligt op ongeveer 16 Mbps. De superieure downloadsnelheid dit T-Mobile kan overleggen zijn het resultaat van het gebruik van carrier aggregatie, een LTE techniek waarbij de provider verschillende frequentiebanden combineert en daardoor zeer hoge snelheden kan halen.

KPN, Tele2 en Vodafone hebben ieder 30 MHz aan spectrum gecombineerd via carrier aggregatie maar T-Mobile spant de kroont met zelfs 45 MHz aan spectrum over drie verschillende frequentiebanden. Daarnaast is het de eerste telecomprovider die 256 QAM techniek ondersteunt, ook dit geeft een boost aan de snelheid.

4G vs 5G netwerken

Hoewel de meeste consumenten zeer tevreden zijn met de snelheid van 4G, zal over enkele jaren de introductie van 5G een feit zijn, waardoor ook mensen in buitengebieden extreem hoge snelheden kunnen bereiken.

Afgelopen week veilde de Overheid al de nieuwe frequentiebanden die 5G netwerken mogelijk moet gaan maken. Deze veiling vindt in 2019 plaats.

3G vs 4G

Voorlopig zullen we het nog even moeten doen met Wifi, 3G en 4G en laat 5G nog even op zich wachten.

Iedereen die regelmatig gebruik maakt van internet, thuis of via een smartphone, kent natuurlijk de termen Wifi, 3G en 4G. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen die drie netwerken en waarom zijn zoveel mensen nu eigenlijk zo enthousiast over 4G? Dat zijn de vragen waar je in dit artikel een antwoord op krijgt. Het mobiele netwerk dat de laatste jaren de standaard was is het 3G netwerk.

Eigenlijk is dit netwerk inmiddels door de komst van 4G achterhaald. Dat komt vooral omdat de snelheid van 3G gewoon niet meer toereikend is voor veel functies op de nieuwe generatie smartphones. De gemiddelde snelheid waarmee je kunt internetten via 3G is namelijk zo’n 7 Mbps.

4G

Bij 4G is dit ongeveer 20 Mbps, maar een maximum van 150 Mbps is mogelijk als het rustig is op het netwerk. 4G bereikt je telefoon via meerdere frequenties.

Lagere frequenties hebben een groter bereik en hogere frequenties garanderen een hogere snelheid. 4G combineert dit heel slim, zodat je internet krijgt dat sneller is én tegelijk een landelijke dekking heeft.

Wifi

Wifi is een vaste internetverbinding, die je vooral thuis of op je werk gebruikt. Ook op veel openbare plaatsen, zoals in hotels of in het openbaar vervoer kun je met je smartphone inloggen op draadloze Wifi netwerken. Voordeel hiervan is dat het doorgaans gratis is en je op die manier dus je databundel spaart. Nadeel is dat het langzamer is dan 4G, namelijk gemiddeld 17,9 Mbps. En als er meerdere mensen tegelijk gebruik van maken, zoals in de trein, haal je dat niet eens.

Bovendien is 4G ook veiliger dan openbare Wifi-spots. Ook thuis geeft 4G een betere dekking dan 3G en zélfs beter dan Wifi, terwijl die laatste nu juist voor thuisgebruik ontwikkeld is.

Dat komt omdat 4G gebruik maakt van een frequentie die zo krachtig is dat het signaal heel gemakkelijk door muren en plafonds heengaat. De frequentie waar Wifi gebruik van maakt doet dit veel minder goed. Je merkt dit verschil vooral als je wilt internetten op een flinke afstand van je Wifi-router. Als er een paar muren tussen jou en je router in staan, zal je merken dat je sneller internet hebt via 4G.

Misschien iets om eens over na te denken bij de aanschaf van sim only. Als je kiest voor een ruime databundel kun je ook thuis profiteren van razendsnel 4G internet op je smartphone in plaats van in te moeten loggen op het langzamere thuis netwerk om zo je bundel te sparen.