De smartphone is onder leerlingen veruit het meest gebruikte apparaat voor mobiel internet buitenshuis, voornamelijk op middelbare scholen. Waar voorheen de smartphone nog niet doordrong op basisscholen, heeft nu maar liefst 86 procent van de leerlingen in groep acht een smartphone. Als ze online zijn, besteden ze hun tijd voornamelijk aan games, filmpjes kijken en het bezoeken van sociale netwerken. Dat blijkt uit een analyse van Simonlyvergelijken.nl op basis van cijfers van het CBS.
Smartphone vaak door ouders betaald
Een groot verschil tussen de smartphonebezitters op middelbare scholen en basisscholen, is dat de leerlingen op de basisscholen vaker een mobiele telefoon hebben die door de ouders is betaald. Op de middelbare scholen moeten veel leerlingen zelf een smartphone aanschaffen van de opbrengsten van hun bij- of vakantiebaantje. Op de basisscholen blijkt ook dat de leerlingen niet zelf hun telefoonrekening hoeven te betalen: dat doen de ouders in de meeste gevallen.
Het afgelopen jaar hadden bijna alle jongeren van 18 tot 25 jaar in Nederland toegang tot mobiel internet buitenshuis en op school. Wanneer de jongeren online zijn, gamen ze erg vaak. Momenteel is de Pokemon Go-game mateloos populair op basis- en middelbare scholen. Docenten van basisscholen schijnen de leerlingen te moeten tegenhouden om tijdens de pauzes niet van de school weg te lopen om Pokemon te vangen. Naast games maken de leerlingen veel gebruik van sociale netwerken als Facebook, en de chatdienst Whatsapp.
Kinderen zijn steeds jongere smartphone-bezitters
Niet alleen in groep acht zijn er veel smartphones aanwezig. In groep vijf heeft zelfs al 20 procent van de kinderen een mobiele telefoon. Vier jaar geleden had ongeveer 70 procent van de leerlingen een mobiele telefoon in groep acht. Hieruit blijkt dat de aanwezigheid van mobiele telefoons in klaslokalen de laatste jaren flink is toegenomen. Verwacht wordt dat deze trend zich de komende jaren nog verder zal doorzetten. Hoeveel procent van de leerlingen een abonnement met sim only, abonnement met toestel of prepaid sim kaart heeft, is niet bekend.
Stappenplan
Ben jij ook zo’n scholier? Dan is het wellicht lastig kiezen tussen alle abonnementen. Daarom maken wij graag een stappenplan voor je:
- Stap 1: zoek een goede aanbieder van een sim only abonnement en bekijk het aanbod van deze aanbieder. Het sim only vergelijken om de beste aanbieder te vinden is hierbij een aanrader, maar hoeft uiteraard niet.
- Stap 2: bepaal voor jezelf waar jij behoefte aan hebt bij het afsluiten van een abonnement. Bel je bijvoorbeeld veel? Dan is het verstandig om een sim only abonnement af te sluiten waar je veel belminuten bij krijgt. Bel je nauwelijks maar maak je wel veel gebruik van internet op je telefoon, dan is het afnemen van veel MB’s aan internet bijvoorbeeld weer verstandiger. Door het aanbod van de aanbieder van het abonnement te bekijken, kun je eenvoudig een lijstje maken van dingen die je nodig hebt bij het afsluiten van een abonnement.
- Stap 3: zoek in het aanbod van de aanbieder naar het abonnement dat het beste bij jou past. Hierbij kijk je natuurlijk niet alleen naar de eisen die je aan jouw abonnement hebt gesteld bij stap 2, maar ook naar de prijs. Vind je een abonnement te duur, dan kun je op zoek gaan naar een goedkoper alternatief of kun je ervoor kiezen om jouw wensen wat bij te stellen. Niet alleen de specificaties van het abonnement zijn namelijk belangrijk, maar ook zeker de prijs.
- Stap 4: als je een abonnement hebt gevonden, kies je voor de optie om dit abonnement af te sluiten. Hierbij dien je vervolgens enkele persoonlijke gegevens in te vullen, zoals jouw naam, adres en bankrekeningnummer (voor het afschrijven van de facturen).
- Stap 5: om jouw bankrekeningnummer te verifiëren, dien je vaak één cent over te maken naar de aanbieder van het abonnement. Heb je dit gedaan, dan is jouw bankrekeningnummer geverifieerd en kunnen jouw facturen worden afgeschreven.
- Stap 6: kies voor de mogelijkheid om een nieuw nummer aan te vragen of om jouw oude nummer te behouden door middel van nummerbehoud. Nummerbehoud kost iets meer geld en moeite (aangezien je allerlei zaken moet omzetten in jouw telefoon en in jouw abonnement), maar is wel handig als je geen nieuw nummer wil.
- Stap 7: heb je al jouw gegevens ingevuld, jouw bankrekeningnummer geverifieerd en gekozen voor nummerbehoud of geen nummerbehoud, dan kun je jouw aanvraag voltooien. Heb je dit gedaan, dan krijg je jouw nieuwe simkaart binnen enkele werkdagen thuisgestuurd. Deze simkaart kun je na ontvangst direct in jouw simlockvrije toestel doen, zodat je het abonnement op de simkaart meteen kunt gebruiken.
Je kunt dit stappenplan gebruiken tijdens het sim only vergelijken op onze homepage. Veel succes bij het afsluiten van een nieuw abonnement!