De ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft vandaag aangekondigd dat zij telecomproviders strenger gaan controleren op zakelijke contracten waar abonnees niet expliciet akkoord zijn gegaan met een verlenging. Dit wordt ook wel ‘Opt Out’ genoemd.
Autoriteit Consument & Markt grijpt in
De ACM heeft in een persbericht de bekend gemaakt dat de toezichthouder de providers strenger gaat controleren. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar alle signalen betreffende stilzwijgende wijzingen in zakelijke abonnementen, waaronder dus ook zakelijke sim only abonnementen. Daarnaast houdt de ACM ook zelf toezicht op zakelijke telecomcontracten. Dit doet de ACM omdat het sinds september 2016 niet meer is toegestaan om belangrijke wijzigingen door te voeren in hun zakelijke contracten, zonder dat de klanten hierover duidelijk zijn geïnformeerd. Het komt namelijk nog wel eens voor de telecomproviders via een simpele e-mail zeer belangrijke contractswijzigingen communiceren. Terwijl niet alle abonnees deze emails lezen en ook niet alle consumenten bereikt worden met deze email. Hierdoor kwamen sommige klanten nog wel eens voor verrassingen te staan. Mocht een aanbieder tegenwoordig een wijziging in een overeenkomst per mail aankondigen, dan mogen die wijzingen pas gelden nadat er voldaan is aan enkele voorwaarden.
De 3 voorwaarden zijn:
- 1. De abonnee is concreet, duidelijk en ondubbelzinning geïnformeerd over de wijzingen in het contract
- 2. De abonnee heeft de belangrijke informatie ook echt ontvangen
- 3. De abonnee heeft actief ingestemd met de voorgestelde wijzingen in het contract
Hieruit blijkt dat de providers de klanten dus niet alleen goed moeten inlichten, maar dat de abonnee zelf ook eerst actief moet instemmen met de wijzingen in het contract. Dit wordt ook wel ‘opt in’ genoemd. Dit voorkomt dat ondernemers voor verrassingen komen te staan van wijzigingen in het contract zonder dat ze dit waargenomen hebben. In het verleden is dit te vaak gebeurd, aldus de ACM.
De ACM is een belangrijke autoriteit en waakhond voor diverse markten en beschermt daarmee de consument. De waakhond houdt de markt goed in de gaten, zo ook de telecommarkt. Zo werden de diensten van T-Mobile afgelopen jaar nog meerdere malen tegen het licht gehouden toen T-Mobile ‘Datavrije Muziek‘ introduceerde.
Providers moeten ook beschermd worden voor overnames
Het moet in de toekomst onmogelijk worden voor buitenlandse bedrijven om Nederlandse bedrijven met een cruciale functie voor de staat of de samenleving over te nemen. Minister Kamp van Economische Zaken heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend dat hiervoor moet gaan zorgen. Het voorstel houdt in dat de Nederlandse overheid in de toekomst de mogelijkheid gaat krijgen om een overname door een buitenlandse partij tegen te houden wanneer men dit niet wenselijk acht.
América Móvil
De aanleiding voor het wetsvoorstel dateert al weer van bijna vier jaar geleden. In 2013 deed het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil, dat eigendom is van de multimiljardair Carlos Slim, namelijk een poging om KPN over te nemen. Op dat moment had de Nederlandse regering tot haar spijt geen juridische mogelijkheden om hier een stokje voor te steken. Uiteindelijk wist KPN zelf de overname te blokkeren door een bijzondere beschermingsconstructie op te tuigen. De regering heeft van deze situatie geleerd en wil in de toekomst in kunnen grijpen.
Maatschappelijk belang telecomproviders
Telecomproviders hebben een groot maatschappelijk belang. Dat geldt met name voor voormalig staatsbedrijf KPN. Per slot van rekening beheert KPN de publieke vaste en mobiele telefoonnetten. Maar daarnaast beheert het ook de communicatienetwerken van bijvoorbeeld politie, brandweer en ambulance en van het leger. De overheid zou niet graag zien dat dit soort voorzieningen in buitenlandse handen kwamen.
Naast de telecombranche zijn er uiteraard ook in allerlei andere bedrijfstakken bedrijven, die voor het algemeen belang in Nederlandse handen dienen te blijven. Het wetsvoorstel van de minister moet ervoor zorgen dat de Nederlandse regering voortaan inspraak krijgt bij overnamepogingen van dit soort bedrijven door buitenlandse partijen. Op die manier moeten onwenselijke overnames kunnen worden geblokkeerd.