Bijna driekwart van de Nederlanders maakt regelmatig gebruik van mobiel bankieren. Dat kan dan gaan om het doen van betalingen of het beheren van je bankrekening, via je smartphone of tablet. Er is sprake van een zeer sterke groei van mobiel betalen in Nederland. Desondanks behoren we nog niet tot de top 10 van Europese landen als het om mobiel bankieren gaat. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Visa onder meer dan 36.000 online consumenten in 19 verschillende Europese landen.
Explosieve groei mobiel bankieren in heel Europa
Die top 10 wordt namelijk gevormd door Turkije met 91%, Denemarken met 89%, Noorwegen met 87%, Israël (ook 87%) en verder Zweden, Polen, Roemenië, Ierland, Finland en België. Het aantal consumenten in Europa dat mobiel bankiert groeit explosief. Ging het in 2015 nog om 18%, inmiddels zegt 54% van de ondervraagden regelmatig gebruik te maken van mobiel of tablet om zijn of haar bankzaken te regelen. Een verdrievoudiging dus in een jaar tijd. Bovendien gaf in 2015 nog 38% van de deelnemers aan het onderzoek aan nog nooit mobiel betaald te hebben. Dat percentage is een jaar later geslonken tot 12.
Toename binnen alle leeftijdscategorieën
Opvallend is verder dat dit jaar voor het eerst in iedere leeftijdscategorie meer dan de helft van de mensen nu regelmatig mobiel bankiert. De grootste groei zie je bij de mensen tussen de 55 en 64 jaar. Daar is sprake van een toename van maar liefst 33%. Onder jongeren is de groei minder sterk, maar dat is natuurlijk logisch, want in die groep wás het percentage al het hoogst.
Wat kost het?
En wat betaal je dan zoal met je smartphone? Zo’n 71% van de Nederlanders zegt regelmatig met een mobiel apparaat geld over te maken naar familie of vrienden. Het betalen van afhaalmaaltijden scoort 48%, grotere aankopen zoals een vakantie 45%. Voor het afrekenen van huishoudelijke rekeningen trekt 56% van de mensen de mobiele telefoon, voor het afrekenen van een reis in het ov 30%. Je ziet het, een smartphone wordt ook om te betalen langzamerhand onmisbaar. Voor sim only verandert er niets met het mobiel betalen; het betalen kost nauwelijks extra data. Als je een telefoon- of sim only abonnement met smartphone hebt, betaal je daar binnenkort ook gewoon je drankjes of je pizza mee.
Aankopen zijn toegenomen
Nederlanders gaan steeds meer online winkelen met hun smartphone of tablet. Dat blijkt uit onderzoek door marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van Thuiswinkel.org en PostNL. In het derde kwartaal van 2016 deed 21 procent van de mensen ten minste eenmaal een aankoop op internet via een mobiel apparaat. Dat was een jaar geleden nog maar 14 procent. Van alle online aankopen die in het derde kwartaal door consumenten werden gedaan, vond 9 procent via de smartphone of een tablet plaats, tegen 7 procent in 2015.
Deze stijging komt vooral voor rekening van jongeren. Bijna een derde van de mensen tussen 15 en 39 jaar doet regelmatig aankopen op het internet met behulp van de smartphone. Toch wordt de laptop nog altijd verreweg het meest gebruikt voor het winkelen op internet: 49 procent van de Nederlanders doet zijn of haar online aankopen op die manier.
Online shoppen
Winkelen op internet wint nog altijd aan populariteit. Het afgelopen jaar is het aantal online aankopen opnieuw gestegen. Uit het onderzoek van GfK blijkt dat het gaat om een totaal van 41,6 miljoen online bestellingen in het afgelopen kwartaal alleen. Dat is een groei van maar liefst 25 procent. Wanneer je kijkt naar de bedragen die we online besteden, dan is de groei zelfs 28 procent. In het derde kwartaal besteedden we met zijn allen voor in totaal 4,48 miljard euro online.
Telecombranche groeiende
In totaal doen nu zo’n 11 miljoen Nederlanders regelmatig aankopen op het web. Dat is een groei van 4 procent in vergelijking met een jaar geleden. De telecombranche groeit online het hardste. De totale omzet van producten en diensten steeg met 61 procent. Ook verzekeringen en speelgoed zijn hard groeiende branches, met respectievelijk toenames van 57 en 51 procent. Dus of je nu nog snel wat Kerstcadeautjes nodig hebt of voor het einde van het jaar naar een andere verzekeraar wilt overstappen, je hoeft er niet voor naar de winkel. Met je smartphone regel je steeds meer gewoon vanaf je mobiele telefoon. Dit draagt er echter wel aan bij dat je sneller door je databundel heen bent bij je sim only. Zorg er dan ook voor dat je een grote databundel neemt bij het afsluiten van een nieuw sim only abonnement.