Vanaf 2019 kun je online via 5G. Je zult er alleen wel een reisje naar Zuid Oost-Azië voor over moeten hebben. De Zuid-Koreaanse telecomprovider Korea Telecom is namelijk de eerste provider die in dat jaar zijn klanten gebruik wil laten maken van 5G. Dat gaat sneller dan gepland. Men had eerder aangegeven het netwerk in 2020 uit te willen rollen.
Sneller dan gepland dankzij samenwerking met telecomreuzen
Dat het 5G netwerk nu dus een jaar eerder uitgerold zal kunnen worden dan verwacht, heeft te maken met de snelle ontwikkeling van de benodigde hardware. Zo presenteerde chipontwerper Qualcomm enige tijd geleden al een 5G-modem. Qualcomm is een van de partners van Korea Telecom bij het opzetten van het 5G-netwerk. Andere partijen die meewerken aan de ontwikkeling ervan zijn Ericsson, Nokia en Huawei. Met zulke grote partijen die gezamenlijk hun schouders onder het project zetten, lijkt het inderdaad realistisch dat dit over 2-3 jaar een feit moet kunnen zijn.
Over de snelheden die op dit netwerk mogelijk zullen zijn en welke diensten er precies zullen worden aangeboden, doet Korea Telecom nog geen uitspraken. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden, dan zal je moeten wachten tot de Olympische Winterspelen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Die vinden plaats in februari 2018 en daar willen de Koreanen de wereld een eerste demonstratie geven op basis van de op dat moment behaalde resultaten.
Hoe zit het bij ons in Nederland?
Ook in onze omgeving begint 5G langzaamaan door te dringen. Volgende week zal het Belgische Proximus een eerste demonstratie geven. In Nederland zal Ericsson binnenkort een testopstelling tonen. Om die bij te wonen kun je naar Spijkenisse reizen. Op het eerste 5G-netwerk in Europa zal je nog wel een tijdje moeten wachten. De grote providers hebben dit niet eerder dan 2022 in de planning staan.
De komende vijf jaar kun je met je sim only abonnement gelukkig ook op zeer hoge snelheden internetten via de 4G netwerken, waar alle grote providers inmiddels over beschikken.
EU: Overal 5G in 2015
Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft zijn toekomstplannen (pdf) gepresenteerd voor het gebruik van 5g in Europa. Juncker wil om de volgende redenen de nieuwe standaard per 2025 beschikbaar maken voor alle Europeanen.
1. 500 miljoen verbindingen via 5g
Het voorstel is in lijn met de onlangs gepresenteerde verwachtingen van onderzoeksbureau Strategy Analytics, dat onlangs voorspelde dat over 9 jaar 500 miljoen mobiele verbindingen via een 5g-netwerk zullen verlopen. Juncker wil dat Europa vooroploopt in de ontwikkeling van de nieuwe standaard. Of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren, valt nog te bezien. Zo investeren early adopters VS, Zuid-Korea, Japan en China aanzienlijk meer in 5g-techniek. Daarnaast rihten Europese operators zich volgens Strategy Analytics voornamelijk op de ontwikkeling van ‘slimme internettoepassingen’.
2. Eerste tests
Juncker hoopt echter dat de eerste netwerken in Europa in 2018 beschikbaar zijn voor consumenten. Hierdoor zijn de plannen zeer ambitieus te noemen. De investeringen van providers zijn immers laag, omdat veel Europese operators nog werken aan het opzetten of verbeteren van de huidige 4g-netwerken. Niettemin wordt er al op kleine schaal getest met 5g.
Ook in Nederland, waar tien bedrijven en overheidsorganisaties aankondigden dit jaar te beginnen met een proef in de provincie Groningen. Aan deze test doen onder meer KPN, Vodafone, Huawei en Ericsson mee. Namens de overheid zijn het ministerie van Economische Zaken en het Agentschap Telecom vertegenwoordigd, samen met de Rijksuniversiteit van Groningen en de Hanzehogeschool.
3. Forse snelheidsverhoging
Een dataverbinding via een 5g-netwerk zou aanzienlijk sneller zijn. Zo zou de techniek downloads van 1 gigabyte per seconde mogelijk maken. De maximale snelheid van 4g+, de snelste verbinding die op dit moment beschikbaar is, bedraagt 225Mbit per seconde. De alsmaar stijgende internetsnelheid en de verbeterde stabiliteit van de mobiele netwerken, is een belangrijke overweging bij de keuze voor een sim only abonnement.
Met een snelle en betrouwbare verbinding ben je immers sneller door je databundel heen. Zorg daarom altijd voor een sim only abonnement met voldoende MB’s of zelfs met onbeperkt internet.
Officiële logo is bekend gemaakt
Het officiële logo voor 5G – dat laatst al werd getest in Groningen – is bekend. De standaardisatie werkgroep ‘3GPP’, die ook de standaarden voor 3G en 4G ontwikkelde, heeft het beeldmerk naar buiten gebracht. Het logo is een variant op het logo van LTE Advanced Pro, maar heeft een krachtiger en strakker uiterlijk.
Het bestaat uit het cijfer 5 en een hoofdletter G, uitgevoerd in zwart, met boven de G drie gebogen groene lijnen. Het logo zal in de toekomst gebruikt gaan worden voor alle netwerken en apparaten die de 5G technologie ondersteunen.
Standaard voor 5G in ontwikkeling
Op dit moment wordt er nog volop gewerkt aan de ontwikkeling van een standaard voor 5G. De verwachting is dat in de tweede helft van 2018 er een eerste standaard zal zijn, de zogenaamde ‘Release 15 standaard’. Deze vormt dan in feite het fundament van de technologie die toekomstige 5G netwerken mogelijk moet maken.
Alle netwerkapparatuur en producten die aan deze standaard voldoen, zullen officieel worden aangeduid als de eerste 5G apparatuur. Zij zullen dan als eerste het nieuwe logo mogen dragen. Ook bij toekomstige releases, als eerste Release 16, die voor 2020 gepland staat, zal dit logo gebruikt blijven worden.
Hoewel de uiteindelijke Release 15 standaard dus nog even op zich zal laten wachten, verwacht 3GPP al voor het einde van dit jaar de eerste specificaties ervan te kunnen publiceren. De nieuwe standaard zal een veel hogere snelheid en capaciteit moeten bieden dan de huidige 4G netwerken, terwijl tegelijkertijd de latency lager wordt. Om dit te kunnen bereiken, zal MIMO met tot 32 antennes worden gebruikt.
Verder zal er gebruik worden gemaakt van hoge frequenties tot 28 GHz en een hogere modulatie. Het is daarnaast ook de bedoeling dat er voor 5G gebruik gemaakt zal gaan worden van het ongelicenseerde spectrum, onder andere de 2.4 en 5 GHz banden, waarop op dit moment bijvoorbeeld Wifi en Bluetooth opereren.