Vanaf volgend jaar mogen Europeanen gratis onbeperkt gebruikmaken van het mobiele netwerk in een ander EU-land. Sms’en, bellen en internetten wordt daarmee overal in de Europese Unie gratis, mits dit valt binnen de bundel van de gebruiker. Aanvankelijk overwoog de Europese Commissie nog een limiet te stellen aan het aantal dagen dat gebruik kan worden gemaakt van roaming. Deze beperking heeft de organisatie echter laten vallen. Dit maakte vicevoorzitter Andrus Ansip woensdag bekend.
Eerlijk gebruik
Wel blijft een zogeheten ‘fair use policy’ van kracht. Met deze regeling hoopt de Europese Commissie het risico op misbruik te beperken. In theorie zou een consument immers kunnen kiezen voor een goedkope prepaidkaart bij een buitenlandse provider, om deze vervolgens in het eigen land te gebruiken. De regelgeving van de Europese Commissie zou dit moeten voorkomen, door providers de vrijheid te geven een minimaal gebruik in het land van aanschaf in te stellen. Deze en andere maatregelen vallen onder de fair use policy, die onlangs door de organisatie werd gepresenteerd.
Vorig jaar werd bekend dat de kosten voor roaming binnen de Europese Unie per 15 juni 2017 zal worden afgeschaft. Hoewel aanvankelijk een gebruikslimiet van 90 dagen werd geopperd, heeft de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker dit voorstel laten vallen vanwege de negatieve reacties.
Ben je op zoek naar een sim only abonnement en verblijf je vaak in andere EU-landen? Bekijk dan de verschillende mogelijkheden zorgvuldig. Zo biedt KPN de Zorgeloos-abonnementen, waarmee in Europa nu al gratis gebruik kan worden gemaakt van de mobiele telefoon binnen de eigen bundel. Houd er echter rekening mee de roamingkosten volgend jaar sowieso worden afgeschaft. Dit is dus een belangrijke overweging bij het bepalen van de juiste contractduur.
Klanten van Aldi betaalden teveel
De virtuele telecomprovider AldiTalk heeft bijna 6000 prepaid-klanten te veel roamingkosten in rekening gebracht, meldt de Consumentenbond naar aanleiding van een klacht van een consument. De foute facturering blijkt het gevolg van de nieuwe roamingtarieven, die de provider nog niet in de eigen systemen had verwerkt. Verantwoordelijke partijen Medion en KPN hebben de tarieven inmiddels aangepast en beloven de gedupeerden op te sporen voor een compensatie.
Door de verlaging van de kosten voor bellen, sms’en en internetten binnen de Europese Unie, zijn de tarieven voor roaming de laatste jaren sterk veranderd. Op 30 april 2016 werd de meest recente tariefwijziging geïntroduceerd; een aanpassing die door de EU verplicht is gesteld voor providers. Deze bleek echter niet te zijn doorgevoerd in de systemen van Medion, het bedrijf achter AldiTalk. Hierdoor zijn duizenden prepaidklanten te veel kosten in rekening gebracht. Een oplettende klant constateerde dit probleem en kreeg van de provider €7,50 beltegoed. Medion paste de tarieven echter niet aan. Nadat de gedupeerde zich meldde op het Klachtencompas, vroeg de Consumentenbond het bedrijf om een verklaring.
KPN probeert gedupeerden te helpen
De verklaring kreeg de Consumentenbond van KPN, de partij verantwoordelijk voor de techniek. KPN zou inmiddels de lagere tarieven hanteren en probeert de gedupeerden te achterhalen. De provider belooft het te veel betaalde bedrag uiterlijk eind augustus terug te plaatsen op de prepaidkaarten. Ook kunnen de gedupeerden een sms verwachten met een uitleg van de situatie. De Consumentenbond kondigt aan in de eigen Digitaalgids van september en oktober meer informatie te geven over de problemen bij AldiTalk.
De tarieven voor bellen en sms’en in het buitenland worden regelmatig verlaagd. Ben jij op vakantie een grootverbruiker? Dan kun je een sim only abonnement met buitenlandbundel afsluiten, met een verhoogd aantal minuten en MB’s in het buitenland. Zo kom je op vakantie nooit voor onverwachte kosten van je provider te staan. Volgend jaar is het waarschijnlijk niet meer nodig zo’n buitenlandbundel aan te schaffen. Dan geldt dat jouw databundel ook gewoon in het buitenland doorloopt omdat de extra roamingkosten niet meer gelden in het buitenland.