Momenteel bieden de meeste sim only providers 4G aan. Ondertussen staat de landelijk uitrol van het 5G netwerk alweer op de planning. In 2020 verwacht het Minsterie van Economische Zaken de uitrol van 5G. Niet alleen stedelijk, maar ook landelijk. “Marktpartijen hebben genoeg prikkels om zelf aan de slag te gaan door heel Nederland,” aldus het Minsterie. Dit is in tegenstelling tot in Europe waar men juist uit gaat van een uitrol op in eerste instantie stedelijk niveau.
Hiervoor moet de overheid eerst de benodigde frequenties landelijk veilen. De veiling vindt plaatst in 2019.
4G netwerken in Nederland
In Nederland hebben KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 een eigen 4G netwerk. De kwaliteit van de netwerken is uitstekend te noemen. Nederland staat in de top 10 als het gaat om de landelijke beschikbaarheid en dekking. Mede hierdoor verwacht het Minsterie van Economische Zaken ook een relatief snelle uitrol van 5G.
Het Ministerie spreekt daarom uit dat zij verwachten dat er direct begonnen kan worden met een landelijke uitrol. Veel andere Europese landen willen 5G eerst in specifieke steden beschikbaar stellen. De overheid speelt een cruciale rol aangezien de overheid de benodigde frequentiebanden veilt.
Uitrol 5G
De technieken die vereist zijn voor de 5G netwerken ontwikkelen zich razendsnel en zijn naar verwachting dus ver genoeg ontwikkeld in 2010 of 2020 om de frequentiebanden te gaan veilen. De technieken worden gedreven door diverse partijen en bedrijven. Zo wil de autowereld de beschikking hebben over het 5G netwerk voor zelfrijdende auto’s, maar zien we ook dat de ontwikkeling gedreven wordt door providers en bedrijven die werken aan IoT (Internet of Things).
Zo zijn er nog veel meer toepassingen te noemen die niet voldoende hebben aan een 4G netwerk maar 5G vereisen. Het Minsterie van Economische zaken denkt dat Nederland het voortouw kan nemen in de uitrol van het nieuwe netwerk, net als dat Nederland behoort tot de landen met het beste 4G netwerk.
In 2019 weer een veiling
De frequentieveiling in 2019 gaat erg spannend worden. Doen de grote providers KPN, Tele2, Vodafone en T-Mobile weer mee aan de veiling of komen er ook nog andere spelers die een eigen 5G netwerk willen in Nederland? De overheid kondigt de veiling waarschijnlijk in de komende jaren aan en staat gepland voor 2019.
De overheid veilt in 2019 waarschijnlijk enkele belangrijke frequentiebanden waaronder de 700 MHz. Deze frequentieband is cruciaal aangezien het een belangrijke rol speelt in de uitrol van een landelijk dekkend 5G netwerk. De nieuwe frequenties zijn als alles volgens plan verloopt in januari 2020 beschikbaar voor de geïnteresseerde providers. Het is niet bekend of er nog meer sim only providers zich zullen melden voor de veiling.
Er wordt al volop geëxperimenteerd met het 5G netwerk. Zo heeft T-Mobile al een netwerk antenne geplaatst in Amsterdam die is voorzien van 5G techniek. In Groningen wordt momenteel al een grote proef uitgevoerd voor de nieuwe techniek.
Providers: Versnelde uitrol noodzakelijk
De uitrol van 5G internet moet versneld worden. Een consortium van mobiele providers en fabrikanten van netwerkapparatuur dat gezamenlijk werkt aan de ontwikkeling van 5G heeft dit voorgesteld. Het samenwerkingsverband heeft plannen aangekondigd om dit mogelijk te maken.
Om te beginnen zou er om de versnelde uitrol mogelijk te maken, een zogeheten ‘tussentijdse standaard’ moeten komen. Hoe die er precies uit moet gaan zien, is nog niet bekend. De verwachting is dat er op zeer korte termijn een concreet plan gepresenteerd zal worden.
Puur technisch gezien is het al mogelijk om 5G internet te gebruiken. Het is alleen nog niet mogelijk om het ook al op grote schaal uit te rollen. De verwachting is dat sim only abonnementen met 5G pas op zijn vroegst in 2019 verkrijgbaar zullen zijn. De grootschalige commerciële uitrol staat vooralsnog gepland voor 2020. Als men nu een tussentijdse standaard gaat gebruiken, zou de nieuwe techniek al eerder toegepast moeten kunnen worden.
Brede steun door grote telecombedrijven in de wereld
Er is binnen de telecombranche internationaal brede steun voor het voorstel om een tussentijdse standaard te gaan gebruiken. Onder meer grote, toonaangevende bedrijven als AT&T, Ericsson, Qualcomm, Huawei, Vodafone, Korea Telecom, Intel en LG steunen het voorstel.
Verwacht wordt dat een conceptversie van het voorstel gepresenteerd zal worden op de 3GPP meeting in Dubrovnik in Kroatië, die gehouden wordt van 6 tot 9 maart.
3G vs 4G vs 5G
5G netwerken zullen een stuk sneller worden dan de 4G netwerken die nu nog de standaard zijn, ook zijn er zelfs nog veel sim only abonnementen met 3G beschikbaar. Daarnaast zal er bij 5G vrijwel geen sprake meer zijn van vertraging in de informatieoverdracht. Data zullen in enkele duizendsten van een seconde verzonden worden, wat ongekende mogelijkheden biedt bij bijvoorbeeld de communicatie tussen zelfrijdende auto’s.
Naast razendsnelle communicatie voor gebruikers, biedt 5G ook de ruimte aan de ontwikkeling van het ‘internet of things’. IoT is een groeiend netwerk van met elkaar communicerende apparaten.