T-Mobile heeft een nieuw telefoon- of sim only abonnement geïntroduceerd met onbeperkt internet. Naast provider Robin Mobile wordt T-Mobile nu de tweede provider die Sim Only Onbeperkt Internet in het assortiment heeft opgenomen. Dat meldt de provider via hun eigen blog. In ruil voor het abonnement met een onbeperkt aantal internet MB’s, wordt wel de maximale videokwaliteit beperkt.
Onbeperkt internetten bij T-Mobile: de kosten
Van provider Robin Mobile weten we dat het vanaf 19,95 euro per maand al mogelijk is om onbeperkt te internetten, die is wel bij een lage internetsnelheid. Het duurste abonnement bij Robin Mobile is 49,95 euro per maand, met een internetsnelheid van maximaal 15 Mbps. De kosten voor een onbeperkt abonnement bij T-Mobile liggen een stuk hoger. Het ‘Oneinding Online’ abonnement kost maar liefst 90 euro per maand. In tegenstelling tot Robin Mobile, is het bij T-Mobile wel mogelijk om te ’tetheren’: waarmee je internetverkeer kunt delen met bijvoorbeeld een laptop of tablet. Daaraan zit wel een maandelijks maximum van 20GB verbonden, waar je over het algemeen onderweg goed mee uit de voeten kunt. Ook bevat het abonnement een roamingbundel van 2GB voor het gebruik binnen de Europese Unie.
In strijd met netneutraliteitswet?
Maar is het abonnement niet in strijd met de Nederlandse wetgeving? Nederland kent namelijk een vrij strenge netneutraliteitswet die bepaalt dat al het internetverkeer gelijk behandeld zou moeten worden. In theorie zou het terugschroeven van de videokwaliteit in de bundel naar “minimaal 480p” dus in strijd zijn met deze wet. T-Mobile meldt in de algemene voorwaarden dat zij daarop een uitzondering maken om te voorkomen dat hun netwerk door grote hoeveelheden dataverkeer verstopt raakt. In theorie zou dit bij het toestaan hoge kwaliteit-video’s sneller kunnen gebeuren. Dit is niet nieuw: ook NS gebruikt deze uitzondering in hun treinen en blokkeert zelfs volledig het gebruik van videostreaming.
Reactie T-Mobile
T-Mobile meldt dat zij verwachten in de toekomst nog meer mobiele abonnementen te lanceren met onbeperkt internet. Het bedrijf zegt het merk T-Mobile te willen ‘herpositioneren’ en hiermee meer te laten lijken op de Amerikaanse tak van T-Mobile, die momenteel zeer succesvol is. Verwacht wordt dat er in de nabije toekomst meer providers zullen volgen met onbeperkte internetbundels. De meeste providers bieden al wel de mogelijkheid om onbeperkt te bellen en sms’en.
ACM doet onderzoek
De ACM (Autoriteit Consument en Markt) gaat onderzoeken of T-Mobile de wet op netneutraliteit schendt door onbeperkt internet aan te bieden. T-Mobile biedt vanaf juni een abonnement met onbeperkt internet aan voor een prijs van 90 euro, maar daarbij is het niet mogelijk om video’s in hoge kwaliteit af te spelen. Deze video’s worden in een lage kwaliteit gestreamd, en daarmee wordt bepaald internetverkeer dus ‘gefilterd’ weergegeven door T-Mobile. De provider zou hiermee mogelijk de Nederlandse wet schenden.
Volgens de Nederlandse wet moet dus al het internetverkeer gelijk behandeld worden door de providers, maar T-Mobile zou er met dit mobiel abonnement van afwijken. T-Mobile heeft gisteren al een statement naar buiten gebracht, en zegt daarin dat T-Mobile zich beroept op een uitzondering in de wet die verstoppingen in het netwerk moet voorkomen. De NS gebruikt deze uitzondering ook, en blokkeert om die reden het afspelen van video’s in de treinen. Volgens de ACM is dit in het geval van NS toegestaan.
Jurist: “De wet wordt overtreden”
De wet op netneutraliteit moet voorkomen dat er bepaald internetverkeer wordt geblokkeerd door providers. Internetjurist Arnoud Engel is van mening dat deze wet wordt overtreden: “De provider mag gebruikers afknijpen als het netwerk druk belast is, maar anders niet. Dit is bedoeld voor concreet handelen in een congestie-situatie, niet om preventief caps te introduceren.” Ook politieke partij GroenLinks is het niet eens met het nieuwe sim only abonnement van T-Mobile. Volgens Judith Sargentini creëert T-Mobile met dit nieuwe abonnement een ’tweederangsinternet’. Ook privacyorganisaties zijn het niet eens met het nieuwe mobiele abonnement omdat de privacy van klanten mogelijk in het geding komt. De provider zou actief moeten minitoren wat hun abonnees uitvoeren op het internet om te weten wat ze precies moeten afknijpen. Hier zijn de privacy-organisaties vanzelfsprekend fel op tegen.