De grote drie Nederlandse providers T-Mobile, Vodafone en Tele2 gaan ingebouwde simkaarten ondersteunen ergens in de komende jaren. Al jarenlang wordt de ‘e-SIM‘ (embedded sim) ontwikkeld, een ingebouwde simkaart die op afstand ingesteld kan worden. Een overstap is in theorie dan zo gepiept, zonder dat je iedere keer een nieuwe simkaart hoeft te ontvangen van de provider waarbij je bijvoorbeeld een nieuw sim only abonnement hebt afgesloten.

eSIM (embedded SIM) komt eraan

Apple maakt zich al jaren hard voor een ingebouwde simkaart en introduceerde zelf al de Apple SIM voor de Apple Watch en iPad. Voor Apple is een embedded sim (eSIM) ideaal: apparaten zoals de Apple Watch Series 3 zijn te klein om er een traditionele simkaart in te plaatsen, een eSIM is daarentegen miniscuul en biedt daarom een uitkomst voor dit probleem.

Providers stelden zich voorheen nog wat afwachtend op, maar uit navraag van Tweakers blijkt dat in ieder geval drie van de vier grote providers in Nederland het wel zien zitten in de eSIM. Alleen KPN heeft zich niet direct positief danwel uitgesproken over de eSIM, zij gaan nog niets doen met de eSIM en gaven de correcte reactie “dat ze de marktontwikkelingen nauwgezet in de gaten houden”. Andere providers zijn al een stap verder: zij geven aan dat zij het gaan aanbieden wanneer de markt daarom vraagt.

Providers positief gestemd

Hoe ‘positief’ hebben de grote vier providers dan gereageerd?

  • Tele2 is erg positief over de eSIM: “Wij zien het voordeel voor onze klanten in de vorm van grotere eenvoud”, zegt een woordvoerder van Tele2. Het Zweedse bedrijf heeft hiervoor al remote SIM provisioning ontwikkeld, zodat ze op afstand simkaarten kunnen activeren zonder dat er nog een simkaart aan te pas hoeft te komen. “We zullen onze ondersteuning laten afhangen van de apparaten die op de markt komen en de specifieke vereisten die dat met zich meebrengt.”
  • T-Mobile en Vodafone hebben tegenover Tweakers aangegeven dat zij de eSIM gaan ondersteunen op het moment dat de markt daar aanleiding toe geeft. Een specifieke planning hebben beide providers nog niet bepaald. Bij de Belgische providers ving Tweakers bot: geen enkele Belgische provider wilde ingaan op de eSIM.
  • KPN heeft zoals gezegd zich nog niet uitgelaten over de embedded sim.

Het is dus wachten op de eerste smartphones (en iPhones) die een embedded SIM ondersteunen. De aangekondigde Google Pixel 2 en Pixel 2 XL bevatten een eSIM, maar het werkt nog niet in Nederland en de rest van Europa. Bij de Apple SIM kun je in de 4G-modellen van de iPad gebruik maken in Europa, maar je bent hierbij gebonden aan twee providers (Truphone en Gigsky) en de prijzen liggen nog relatief hoog.

Wat zijn de voordelen van de eSIM?

De eSIM gaat de markt van simkaarten compleet op zijn kop zetten. Verwacht wordt dat in 2025 alle nieuwe toestellen die op de markt komen een eSIM bevatten. De ingebouwde simkaart biedt veel voordelen. De simkaart is elektronisch, waardoor deze op afstand ingesteld kan worden en je heel gemakkelijk van provider kunt wisselen.

Overstappen wordt in de toekomst dus een fluitje van een cent: Je kunt binnen enkele seconden al gebruik maken van een nieuw abonnement. Nu moet je nog een paar dagen wachten voordat het simkaartje binnen komt, of je moet naar een fysieke winkel gaan om een prepaid simkaart te halen tegen relatief hoge verbruiksprijzen.

Jaarlijks nog altijd 6 miljard simkaarten verkocht

Ieder jaar worden er wereldwijd nu nog zo’n zes miljard simkaarten verkocht. Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren min of meer gelijk zal blijven. Wel is er een tamelijk sterke daling te zien in de verkoop van simkaarten met een zogeheten Near Field Communication (NFC) capaciteit. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker ABI Research.

De NFC simkaarten leggen het af tegen twee alternatieven als Embedded Secure Element (ESE) en Host Card Emulation (HCE) simkaarten. Deze zijn meer in trek, omdat ze steeds meer gebruikt worden door banken en andere financiële instellingen, maar bijvoorbeeld ook door vervoersmaatschappijen.

Onderzoeker ABI Research stelt dan ook dat de markt voor simkaarten zich aan zal moeten passen. Er is een andere aanpak nodig, niet alleen vanwege de afnemende vraag naar NFC kaarten, maar ook vanwege de dalende gemiddelde verkoopprijzen van simkaarten.

Maatregelen?

ABI Research doet de aanbeveling dat simkaart fabrikanten zich meer zouden moeten richten op duurdere kaarten. Deze hebben namelijk een grotere geheugencapaciteit, RSA-encryptie en ondersteuning voor LTE. Daardoor zijn ze geschikt voor 4G. Hoewel het nog behoorlijk verschilt per regio, neemt wereldwijd de belangstelling voor 4G netwerken snel toe.

Simkaarten die geschikt zijn voor 4G zullen al snel 40 procent van de totale markt vormen.

Simkaarten

De markt voor simkaarten is momenteel vrij stabiel, althans in Europa en Noord Amerika. Met name in Azië en Zuid Amerika is sprake van een sterke groei. De belangrijkste spelers in de markt zijn op dit moment Samsung, Infineon en EM Microelectronic.

Opvallend is dat in China zowel de overheid als het bedrijfsleven zich nu al focussen op de uitrol van 5G, wat vanaf 2020 wordt verwacht. China wil die markt met enorme potenties gaan domineren.

Verwacht wordt dat de eSIM de simkaart op termijn wel volledig gaat vervangen, er hoeven dan geen simkaarten geproduceerd te worden.